Inleiding GelrePas (M3)
De GelrePas is een regiopas (een samenwerking van de gemeenten Arnhem, Duiven, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar). De GelrePas Arnhem is bijzondere bijstand en gebaseerd op artikel 35 van de Participatiewet en gericht op sociale participatie van huishoudens met een laag inkomen.
In Arnhem is de GelrePas bestemd voor alle inwoners van Arnhem waarvan het inkomen maximaal 120% van de bijstandsnorm is. Met ingang van 1 april 2019 is de inkomensgrens voor gezinnen met kinderen verhoogd naar 130% van de bijstandsnorm. Het begrip "gezin" heeft hier dezelfde betekenis als in artikel 4 van de Participatiewet, wat betekent dat er sprake moet zijn van kinderen waarvoor de ouder of ouders kinderbijslag ontvangen of kunnen ontvangen.
Ouders met kinderen die niet thuis verblijven kunnen ook in aanmerking komen voor de Gelrepas wanneer het inkomen tot 130% van de toepasselijke bijstandsnorm is. Voorwaarde is dat zowel de ouder als het kind in Arnhem verblijven. Daarnaast moet de ouder aantonen dat er een omgangsregeling is.
Studenten/scholieren worden geacht de GelrePas voor participatie aan de samenleving niet nodig te hebben, omdat zij gebruik kunnen maken van studentenkortingen. Dat is het geval met betrekking tot studenten die in aanmerking komen voor studiefinanciering. Scholieren (ook vavo) die in aanmerking komen voor Wtos (tot 30-jarige leeftijd), kunnen aanspraak maken op een CJP-pas en daarmee gebruik maken van kortingen. Studenten/scholieren zijn daarom uitgesloten van het recht op een GelrePas. Uitzondering op die regel vormen studenten of scholieren met een kind. Deze kunnen wel in aanmerking komen voor de GelrePas.
Inwonende kinderen van 0 t/m 17 jaar krijgen binnen het gezin een eigen pas en worden automatisch als deelnemer ingeschreven. Kinderen tot 4 jaar hebben bij de meeste activiteiten gratis toegang. Ook vreemdelingen die rechtmatig in Nederland verblijven (op grond van artikel 8 onderdelen a tot en met e en l, van de Vreemdelingenwet 2000) en die in de basisregistratie personen als inwoner in Arnhem staan ingeschreven, kunnen in aanmerking komen voor een GelrePas als ze voldoen aan de voorwaarden. Vluchtelingen uit Oekraïne hebben verblijfsstatus 46 en komen niet in aanmerking voor een GelrePas.
Ook personen die een schuldregeling hebben getroffen komen in aanmerking. Zij ontvangen gedurende de looptijd van de schuldregeling een GelrePas.
Onder omstandigheden kan een minderjarige een zelfstandig recht op de GelrePas hebben. Er moet dan sprake zijn van een minderjarige in een opvangsituatie, die niet terug kan vallen op het inkomen van een voogd of gezaghouder, bijvoorbeeld omdat de financiële band tussen de minderjarige en de ouders doorbroken is.
Om in aanmerking te komen voor de GelrePas gelden in Arnhem de volgende voorwaarden:
De consulenten van Werk en Inkomen beoordelen de aanvragen. Aanvraag kan digitaal via www.Gelrepas.nl. Als een klant een PW-uitkering krijgt toegekend krijgt deze automatisch een Gelrepas toegekend. Na toekenning van de GelrePas ontvangt de aanvrager (en zijn gezin) na circa 3 weken de GelrePas,
Laatste update: 26 juni 2023