Medische kosten (M)
Inwoners van Arnhem hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan de collectieve aanvullende zorgverzekering (CAZ) Voor meer informatie over deze verzekering zie CAZ. Als een inwoner niet verzekerd is via de CAZ kan in bepaalde gevallen bijzondere bijstand worden verleend voor medische kosten. Vergoeding van medische kosten via de bijzondere bijstand verloopt via het CAZ en CAZ-CZG-schema (zie schema onderaan deze pagina).
Voor medische kosten geldt bij bijzondere bijstand dat een inkomen tot 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm niet als draagkracht wordt aangemerkt en het inkomen daarboven voor 25%. Dit wijkt af van de standaard waarbij een draagkrachtgrens van 110% wordt gehanteerd.
Het recht op bijzondere bijstand is afhankelijk van de soort ziektekostenverzekering de inwoner heeft.
Slechts de basisverzekering: beperkte rechten
Het hebben van een aanvullende verzekering geeft uiting aan voldoende besef van verantwoordelijkheid in de bestaansvoorziening. Is men 'onderverzekerd', doordat men slechts de wettelijke basisverzekering heeft afgesloten, dan kan bijstand verleend worden. Deze bijstand wordt slechts éénmaal toegekend, waarbij de aanvrager wordt gewezen de op mogelijkheid om deel te nemen aan de CAZ. Elke volgende aanvraag bijzondere bijstand voor medische kosten die de persoon daarna doet, wordt afgewezen omdat hij/zij voor het eerstvolgende kalenderjaar wel een aanvullende verzekering kan afsluiten. Personen die zich niet aanvullend verzekeren kunnen, omdat ze in de bronheffing zitten, daardoor ook aan de CAZ niet deelnemen. Dit maakt echter niet dat zij meermaals bijzondere bijstand voor medische kosten bij de gemeente toegekend kunnen krijgen.
Bij Menzis verzekerd
Menzis-verzekerden die niet over een naturapolis en/ of niet over de juiste aanvullende verzekeringen beschikken, kunnen eenmalig voor bijstand in aanmerking komen als zij medische kosten hebben die vanuit de CAZ vergoed zouden zijn. Vervolgens zijn zij voor een vergoeding van dergelijke kosten aangewezen op de CAZ. Voor deelnemers aan de CAZ geldt dat zij niet meer in aanmerking kunnen komen voor individuele bijzondere bijstand voor medische kosten.
Soms zijn minima bij een andere collectiviteit van Menzis verzekerd, bijv. de collectieve ziektekostenverzekering die de FNV voor haar leden heeft afgesloten. Voor sommige kostensoorten geldt dan dat de vergoeding uit die collectiviteit lager is dan de CAZ. Is dat het geval, dan kan via bijzondere bijstand het verschil worden aangevuld.
Niet bij Menzis verzekerd
Degenen die niet bij Menzis zijn verzekerd hebben dezelfde rechten als deelnemers aan de CAZ. Dat betekent dat men, voor de kostensoorten die opgenomen zijn in de CAZ, eveneens in aanmerking kan komen voor bijstand. Daarbij geldt wel dat degene die niet bij Menzis is verzekerd op grond van de CAZ in ieder geval elders in voldoende mate verzekerd moet zijn.
|
Voor de premie van de basisverzekering of aanvullende verzekering kan geen bijstand worden verleend. Door de invoering van de zorgtoeslag en een stijging van de bijstandsnormen wordt toereikend in deze kosten voorzien. Ook voor het verplichte eigen risico in de basisverzekering kan geen bijzondere bijstand worden verleend. Het eigen risico wordt grotendeels gecompenseerd door een hogere zorgtoeslag. Bovendien zijn het kosten die niet voortvloeien uit bijzondere omstandigheden. Wel kan met Menzis een afspraak worden gemaakt over het gespreid betalen van het eigen risico, mits het om bedragen van € 50,- of meer gaat. Naast het verplichte eigen risico kan gekozen worden voor een vrijwillig eigen risico, in ruil voor een lagere premie. Het wordt aan de verantwoordelijkheid van de verzekerde overgelaten om al dan niet te kiezen voor een dergelijk eigen risico. Bijzondere bijstand kan niet worden verleend. Uitzondering hierop zijn chronisch zieken en gehandicapten, als zij elders maximaal zijn verzekerd maar wel tot de doelgroep van de CAZ-CZG behoren, kunnen zij in aanmerking komen voor een vergoeding van het eigen risico (Zie CAZ-CZG schema). |
Vergoeding van medische kosten via de bijzondere bijstand verloopt via het CAZ en CAZ-CZG-schema.
De vergoedingen die door de gemeente in 2023 zijn ondergebracht in de CAZ en de CAZ-CZG vind je in het Schema CAZ en CAZ-CZG 2023 (zie de verschillende tabbladen in het excel-bestand).
De vergoedingen die door de gemeente in 2022 zijn ondergebracht in de CAZ en de CAZ-CZG vind je in het Schema CAZ en CAZ-CZG 2022 (zie de verschillende tabbladen in het excel-bestand).
De vergoedingen die door de gemeente in 2021 zijn ondergebracht in de CAZ en de CAZ-CZG vind je in het Schema CAZ en CAZ-CZG 2021 (zie de verschillende tabbladen in het excel-bestand).
De vergoedingen die door de gemeente in 2020 zijn ondergebracht in de CAZ en de CAZ-CZG vind je in het Schema CAZ en CAZ-CZG 2020 (zie de verschillende tabbladen in het excel-bestand).
De vergoedingen die door de gemeente in 2019 zijn ondergebracht in de CAZ en de CAZ-CZG vind je in het Schema CAZ en CAZ-CZG 2019 (zie de verschillende tabbladen in het excel-bestand).
De vergoedingen die door de gemeente in 2018 zijn ondergebracht in de CAZ en de CAZ-CZG vind je in het Schema CAZ en CAZ-CZG 2018 (zie de verschillende tabbladen in het excel-bestand).
De vergoedingen die door de gemeente in 2017 zijn ondergebracht in de CAZ en de CAZ-CZG vind je in het Schema CAZ en CAZ-CZG 2017 (zie de verschillende tabbladen in het excel-bestand).
Deze schema's zijn leidend bij het beoordelen van aanvragen bijzondere bijstand voor medische kosten en volgen de vergoedingen op grond van de GarantVerzorgd-polis, zoals die door Menzis is ingevuld. De vergoedingen op grond van de GarantVerzorgdpolis zijn ook te vinden op de website van Menzis.
Voor een aantal medische kosten geldt dat zij in beginsel niet voor bijzondere bijstand verlening in aanmerking komen.
Bepaalde kostensoorten met een medische component zijn elders opgenomen. Dat geldt onder meer voor de volgende kostensoorten:
Laatste update: 1 februari 2023